Knoflook laten groeien bij het raam

Het kan lastig zijn om kinderen te inspireren om in de winter te helpen met tuinieren. Nee, niet alleen dat is waar. Het is ook moeilijk om gewoon iemand te inspireren om in de winter te gaan tuinieren. De lijst met ‘taken om in deze maan uit te voeren’ is een beetje triest en kort in november, extra dun in december en ronduit deprimerend in de januarimaand. Het gaat meestal om snoeischaren uit de kast te halen en de uitdrukking ‘dood, beschadigd en ziek’, wat voldoende is om iemands tuinarbeid tot een minimum te krijgen.

Knoflook laten groeien
© Pexels.com

Hierdoor ik heb besloten om de komende weken tuinieren in de vensterbank te gaan omarmen – het is hier warmer, dichter bij de ketel en veel meer lonend voor de kinderen en ikzelf! Ik ben voor een deel geïnspireerd door Don’t Throw It: Grow It! Van de schrijvers Deborah Peterson en Millicent Selsam – een boek dat ik slechts een paar maanden geleden toegestuurd heb gekregen. Maar nu pas komt het echt goed van pas en tot zijn recht, omdat ik het huis maar nauwelijks verlaat in deze koudere maanden. Het is een enorm handig handboek over onder meer de vele dingen die je kunt laten groeien uit tuinresten. Ik probeer er samen met mijn kinderen een aantal uit komende maanden.

Een van de eerste dingen die we deden was het planten van teentjes knoflook die over waren. Ik had een paar die aan het wegkwijnen waren aan de onderkant van de mand, dus ik dacht – het is slim om hiermee te beginnen, waarom niet? Ik had een glazen kom gebruikt en wat kleine stenen over van onze witte papieren bollen met Kerstmis, deze konden we deze gelijk mooi recyclen.

Knoflook
© Pexels.com

We beginnen met er vier knoflooktenen in te doen, basisplaten van de knoflook naar beneden, puntige uiteinden omhoog, gevuld met vervolgens meer stenen en bewaterd tot de basis van de kom. We hadden scheuten binnen een week omhoog en hebben momenteel zeer indrukwekkende knoflookbladeren. Deze groeien gezond en snel op de vensterbank van de keuken. De glazen kom is handig en erg leuk omdat de kinderen hierdoor kunnen zien hoeveel water er nog is en wanneer het nodig is om het water bij te vullen.. Door de glazen bol kun je ook duidelijk de wortels zien groeien. Ik ben zelf eigenlijk nooit een grote fan geweest van het kweken van knoflook in de grond. Voor mijn gevoel moest je altijd enorm lang wachten op de groei van een knoflook en het kan de grond natuurlijk ook aantasten. Maar deze zelf groeien in het keukenraam is niet alleen een perfecte activiteit voor kinderen, maar ook een ideale manier om zelf knoflook thuis te groeien. Nee, de kinderen zullen helaas geen grote knoflookbollen laten groeien, maar ze zullen wel leren begrijpen dat en hoe knoflook inderdaad ‘groeit’. Het beste van dit project is dat de knoflookachtige scheuten zijn veel gemakkelijker voor de kinderen om te gebruiken wanneer ze willen koken. Zelfs de allerkleinste en allerjongste kinderen kunnen een afgeronde ambachtelijke schaar gebruiken om zelf stukjes af te knippen van het knoflooksteeltje. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt om dingen zoals curry’s, roerbakgerechten en soepen op smaak te brengen. Het is dus een leuk groei, leer en smaakproject voor samen met jouw kinderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *