6 praktische tips over het onderhoud van je auto

Er zijn twee soorten onderhoudstypes voor je voertuig. Van de ene kant wordt een onderhoud aangewend als er auto-onderdelen stuk zijn of moeten worden vervangen, van de andere kant moet op regelmatige tijdstippen een preventief onderhoud worden uitgevoerd. In deze blog ‘6 praktische tips over het onderhoud van je auto’ lees je praktische informatie hoe je best een auto-onderhoud uitvoert. Een huidige stand van zaken die motorische problemen kunnen voorkomen.

6 praktische tips over het onderhoud van je auto
© Pixabay.com

Tip 1: Kijk de luchtfilter regelmatig na

Het nakijken en controleren van de autofilter wordt vaak onderschat bij een onderhoud van de wagen. Hoewel op het eerste zicht de filter niet zo superbelangrijk is, beïnvloedt de luchtfilter de algemene werking van de wagen. Je auto trekt voortdurend lucht aan uit de atmosfeer tijdens een traject en mengt dit met de brandstof. De functie van een luchtfilter zuivert de bezoedelde lucht voordat het in het brandstofmengsel terechtkomt. Hoe minder vervuiling, hoe beter dat je auto rijdt. Wanneer dit onvoldoende gebeurt, zal je wagen stroef rijden. Die luchtfilter werkt de hele tijd tijdens het rijden.

Tip 2: Zorg dat je batterij in goede staat is

Dit is wellicht de meest belangrijke tip bij een auto-onderhoud. De taak van de accu is dat alle systemen op elektrisch gebied worden aangestuurd als je de sleutel in je starter omdraait. Voorkomen is beter dan te genezen en dat geldt zeker voor je batterij. Het is belangrijk dat je een accu om de paar jaren controleert en inspecteert of eventueel vervangt. Batterijen hebben zwaar te verduren tijdens de wintermaanden.

Tip 3: Vernieuw je motorolie tijdig

Een motor is volledig afhankelijk van de oliesmering. Motoronderdelen en de versnellingsbak gaan stuk als de olie op geregelde tijdstippen niet wordt ververst. Elke auto heeft een onderhoudsboekje ter beschikking dat nauwkeurig moet worden nageleefd. Bij controle en je ziet dat de olie pikzwart is, betekent dit dat de oliesmering aan vervanging toe is.

Tip 4: Controleer je bandenspanning

Belangrijk voor je rijstijl en de comfortabele wendbaarheid van je auto, is de bandenspanning van kapitaal belang. Het zorgt voor de grip op het wegdek. Een te lage of te hoge druk is ook bepalend voor de functionaliteit van de ophang van elke auto. Regelmatige controle van de vier banden is aan de orde.

Onderhoud
© Pixabay.com

Tip 5: Verlies het remsysteem niet uit het oog

Remmen zijn één van de belangrijkste onderdelen van een wagen. De enige omgangsvorm om de auto te stoppen of te vertragen, is het remsysteem. Dit betekent ook dat dit auto-onderdeel altijd in orde moet zijn en niet alleen maar uit veiligheidsoverwegingen. Maandelijkse controle van de remmen of tenminste per semester – afhankelijk van de hoeveelheid die je rijdt -, dringt zich regelmatig ook op.

Tip 6: Vervang de bougie tijdig en mogelijk alle bougies

De bougie dat synoniem staat voor een onderdeel van een ontsteking systeem van een motormengsel, wordt soms in tips voor het onderhoud van een auto ten onrechte over het hoofd gezien. Afhankelijk van het automodel en merk beschikt elke wagen over vier of meer bougies. Tussen de 50.000 en 80.000 kilometer moeten de bougies worden onderworpen aan een controlebeurt. Sla de raadgevingen van een monteur niet in de wind als het ontstekingsmechanisme moet worden vervangen. Niet tijdig ingrijpen kan misschien wel voor de nodige problemen zorgen. Bij vervanging kan je uit voorzorgsmaatregel alle bougies vervangen.

5 Reacties op “6 praktische tips over het onderhoud van je auto”

  1. Goede tips voor doe-het-zelvers in onderhoud. Ik ben nogal een handige meid en doe veel zelf, inclusief het controleren van de bandenspanning. Na elke ingreep in de ophanging is het hoe dan ook zaak, de wielen opnieuw te laten uitlijnen en te balanceren. En dat moet toch echt door de garage gedaan worden.

  2. Ik ben niet zo handig. Olie verversen en bandenspanning controleren lukt me nog wel. Ik vind een onberispelijke conditie van mijn remmen uiterst belangrijk. Mijn vriend is gelukkig een ervaren sleutelaar aan de auto en klust menig auto door de APK-keuring heen. De goede staat van je auto is belangrijk omdat het zo veiligheidsrelevant is.

  3. Ik ben kortgeleden eigenaar geworden van mijn eerste auto. Ik heb weinig kennis over het onderhouden van een auto, dus deze tips kan ik goed gebruiken. Bedankt voor het delen. Heb je ook tips voor het installeren van een alarm? Ik hoorde van een maatje dat bepaalde alarmsystemen met een voertuigvolgsysteem komen.

  4. Ik ben laatst naar mijn vaste autogarage geweest voor onderhoud en zij hebben een aantal punten aangepakt. Veel punten zoals de bandenspanning en motorolie check ik inderdaad zelf. Gelukkig hoefde de garage ook niet veel te doen, dus dat scheelde weer!

  5. Ik laat mijn motorolie ook regelmatig verversen door mijn garage. Ook vraag ik mijn monteur of hij mijn auto op een aantal andere punten wil controleren wanneer mijn auto APK gekeurd wordt. Zo kan ik weer veilig de weg op en weet ik dat alles in orde is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *