Waar moet je op letten bij de aankoop van een camper?

Wil je een nieuwe of tweedehands camper kopen? Dan wordt je keuze door verschillende zaken bepaald. Denk bijvoorbeeld aan het beschikbare budget, de gewenste indeling van de camper, welk campertype, het aantal gewenste zitplaatsen en daarnaast moet je ook nog een afweging maken welke opties hun meerprijs waard zijn. Wat je wensenlijstje ook mag zijn, centraal moet staan dat je er even de tijd voor moet uittrekken. Een camper kopen is geen alledaagse koop. Het kan soms wel weken of maanden duren voordat je jouw nieuwe kampeerwagen gevonden hebt. In dit artikel hebben we een aantal handige tips bij het kopen van een camper voor je op een rijtje gezet.

© Pixabay.com

Zet de kosten op een rijtje

Aanschafprijs

Laten we beginnen bij het begin. Wat kost een camper? Daar is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Het is maar net hoe luxe je het wilt maken. Koop je een nieuwe of tweedehands camper? De prijzen starten ongeveer tussen de €10.000 en €20.000 voor iemand met een smallere beurs, maar de bovengrens is redelijk onbegrensd. De prijzen kunnen met speels gemak oplopen tot ver boven de €100.000.

Liever de camper financieren door een lening af te sluiten? Ook dat is mogelijk, zowel voor nieuwe als tweedehands campers. Het kan soms zelfs voordeliger zijn dan een camper kopen op afbetaling bij de dealer, omdat de rentetarieven van een persoonlijke lening vaak gunstiger zijn. Daarnaast kun je de looptijd afstemmen op de gebruiksduur, maar bijvoorbeeld ook boetevrij extra aflossen.

Aankoop van een mobilhome. Waar op te letten
© Pixabay.com


Variabele kosten

Naast de aanschafprijs komen er ook variabele kosten bij kijken, zoals de verzekering, motorrijtuigenbelasting, onderhoud van de camper en tot slot de jaarlijkse afschrijving. Net als een auto, wordt een camper minder waard. Je ontkomt er gewoonweg niet aan. Daar tegenover staat dan wel dat campers op dit moment niet aan te slepen zijn in verband met corona en daarom iets minder snel in waarde dalen, maar dit kan in de toekomst ook weer veranderen. Op sommige kosten kun je misschien een beetje besparen, maar je moet toch al snel rekening houden met een bedrag van €5.000 tot €10.000 per jaar.

Toch maar huren?

Als je alle wensen op een rijtje hebt gezet en goed gerekend hebt, kun je misschien tot de conclusie komen dat een camper huren een betere optie is. Houd er echter wel rekening mee dat de huurprijzen in het hoogseizoen enorm kunnen variëren. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *