Als je een nieuwkomer bent bij de aanschaf van een auto of al jaren geen aankoop meer hebt gedaan, is het soms moeilijk om te weten waar je moet beginnen. In dit artikel lees je hoe je je droomauto voor de komende jaren vindt die aan jouw behoeften voldoet. Er is alleen hier wat onderzoek en planning voor nodig. Als je weet wat voor soort wagen je wil, kan je vervolgens beslissen welke vierwieler je hooggestelde verwachtingen gaan inlossen. Vijf praktische tips hoe je hier mee omspringt.
Tip 1: Beoordeel je eigen behoeften
Sommigen willen een bepaald statussymbool ten opzichte van de buitenwereld laten zien in de trant van rijk en hip, anderen houden meer van pittige ritten in het weekend met een blitse auto en heel veel pk’s onder de motorkap. In beide gevallen wordt nauwelijks naar de praktische kant van een wagen gekeken. Voor degenen die een voertuig nodig hebben voor dagelijkse taken, ligt de klemtoon op functionaliteit. Hieronder enkele praktische overwegingen om in het achterhoofd te houden:
- Hoeveel passagiers moet je meenemen?
- Ga je kinderzitjes gebruiken: ja of nee?
- Welk soort rijstijl doe je? Snelwegen of landelijke wegen?
- Heb je dagelijks een lange reistijd voor de boeg en is daarom zuinig brandstofverbruik belangrijk?
- Voorzie je optionele functies? Denk aan achteruit camera of lederen stoelen?
- Hoeveel garageruimte heb je?
- Hecht je belang aan laadcapaciteit?
Tip 2: Stel je budget in
Tenzij je contant betaalt voor je auto, moet je nadenken over de autofinanciering. Hoeveel kan je je veroorloven om elke maand te betalen voor een autolening? De algemene regel is dat je maandelijks afbetalingsplan niet hoger mag zijn dan 15 procent van je nettoloon. Als je een wagen wil leasen, streef dan naar een maandelijks bedrag dat lager dan tien procent van je salaris ligt. Denk er ook aan dat je ook nog taksen en een verzekering moet bekostigen.
Tip 3: Overweeg andere types in dezelfde klasse
Als je al een wagentype in gedachten hebt, moet je nog steeds andere vergelijkbare voertuigen in dezelfde klasse beoordelen om ervoor te zorgen dat je een nog betere keuze niet over het hoofd hebt gezien. Je kan dit doen door hetzelfde voertuigtype te kiezen en de parameters in te stellen die voor jou belangrijk zijn. Zodra je een waardige vergelijking hebt gevonden, kan je eenvoudig controleren op gedetailleerde informatie over prijzen, functies en specificaties.
Tip 4: Weeg de eigendomskosten af
Een veelgemaakte fout waar vaak geen rekening mee wordt gehouden. Sommige vierwielers zijn goedkoper bij aanschaf, maar duurder om te bezitten. Zelfs als twee voertuigen ongeveer hetzelfde kostenplaatje hebben, kunnen de kosten voor verbruik, verzekering of onderhoud totaal verschillend zijn. Je zal de eigendomskosten op lange termijn moeten inschatten. Het kan je helpen vooraf een slimme beslissing te nemen die je tijdens de levensduur van je wagen duizenden euro’s kan besparen.
Tip 5: Kies je droomauto
Je droomauto lijkt misschien alle functies te hebben die je beoogt, maar maak altijd een proefrit. Wanneer je de wagen evalueert, laat je niet afleiden. Na meerdere favoriete automodellen te hebben getest, moet de keuze duidelijk zijn. Zo niet, ga niet over één nacht ijs. Hoewel de juiste beslissing heel belangrijk is, is het ook goed om te beseffen dat er niet één perfect antwoord bestaat. De uiteindelijke beslissing is immers een kwestie van individuele smaak.
Heb je ook zo tips voor de aanschaf van een fiets. Die elektrische en zo, zijn best wel duur.