Hierop moet je letten als je een autoverzekering wil afsluiten

Wie met een auto rijdt in Nederland, is verplicht een autoverzekering af te sluiten. In deze blog ‘Wat moet je weten over een autoverzekering’ enkele kanttekeningen waar je op moet letten en welke opties voor jou het beste zijn. Er bestaan immers verschillende types autoverzekeringen. Aan jou de keuze om uit te maken welke autoverzekering het beste bij je past.

Hierop moet je letten als je een autoverzekering wil afsluiten
© Pixabay.com

Je bent verplicht een WA verzekering te nemen

Elke autobestuurder is in Nederland verplicht een wettelijke aansprakelijkheid(kortweg: WA) verzekering te nemen. Een allrisk verzekering is niet wettelijk verplicht om te nemen. Wanneer de wagen niet verzekerd is, kan de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) een boete opleggen van € 550 en je wagen uit het wegverkeer halen. Wie een verzekering heeft afgesloten, ontvangt automatisch een groene kaart en geldt als bewijs dat je over een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering beschikt. In Nederland is dit bewijs niet verplicht om bij je te hebben, maar het wordt wel geadviseerd omdat je bij het invullen van een schade bij een ongeval het groene nummer van de kaart nodig is. In de meeste landen in Europa is trouwens de groene kaart de enige maatstaf die bevestigt dat je wagen verzekerd is.

Verschillende soorten autoverzekeringen

Naast de gewone WA verzekering, heb je nog de keuze uit twee andere soorten verzekeringen: de WA Plus en de allrisk verzekeringen. De WA Plus – ook wel omschreven als beperkt casco – dekt je niet alleen voor de geleden schade bij anderen, maar zorgt er voor dat je ook beschermd bent tegen je eigen opgelopen schade. Wanneer bijvoorbeeld je auto wordt gestolen, ben je hiervoor ingedekt door de WA Plus verzekering. Daarnaast worden bepaalde vormen van vandalisme eveneens vergoed door je verzekeringspolis, zoals brandschade, ingeslagen ruiten, poging tot inbraak en een schadegeval na joyriding. De all risk autoverzekering biedt de meeste bescherming en dekking. Wanneer je zelf een aanrijding hebt veroorzaakt, is de autoschade aan de wagen van jou ook gedekt. Wie geen risico’s wil nemen in verband met de financiële impact van de schade, maakt best de keuze om een allrisk verzekering af te sluiten.

Autoverzekering
© Pixabay.com

Betaalt iedereen hetzelfde voor de premie?

Tot 2011 betaalde een man meer aan een verzekeringspremie dan een vrouw. Maar die ongelijkheid is afgeschaft. Het verschil aan premiebedrag had te maken omdat mannen over het algemeen met duurdere wagens (gemiddeld €24.107) rijden dan vrouwen (19.661). Oudere en jongere rijders betalen tegenwoordig een premie die gevoelig hoger ligt dan andere autobestuurders.

Mag een verzekeraar je weigeren?

Om alle misverstanden uit de weg te ruimen, maar een verzekeraar heeft het recht om je te weigeren in bepaalde omstandigheden en is niet verplicht je als nieuwe klant te aanvaarden. Dit gebeurt in sommige gevallen wanneer een individu als een bijzonder groot risico wordt beschouwd door de verzekeringsmaatschappij. Dit kan het geval zijn wanneer iemand teveel schade in het verleden heeft berokkend. Andere mogelijke hoofdredenen uit het verleden kunnen zijn: een strafrechtelijke geschiedenis, alcoholmisbruik of wanbetalingen.

Wat te doen bij de verkoop van een auto?

Het is belangrijk om nooit een verzekering te beëindigen voordat je een nieuwe verzekering hebt afgesloten bij een andere verzekeraar. Bij een eventuele verkoop van de auto mag je niet uit het oog verliezen dat je zelf het initiatief moet nemen om de verzekering op te zeggen en het vrijwaringsbewijs mee op te sturen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *