Oud, maar niet vastgeroest

De bevolking in Nederland is steeds meer aan het vergrijzen. Men heeft het zelfs over dubbele vergrijzing. Binnen de groep 65-plussers is het aandeel 80-plussers namelijk steeds groter aan het worden. Jong van geest zijn ze wel, onze oudjes. Maar er zit natuurlijk sleet op hun lichaam. Verpleeg- en verzorgingshuizen boomen. Best dat ze er zijn. Maar iedereen wil uiteraard zolang mogelijk wegblijven uit het woonzorgcentrum. Hieronder een aantal tips hoe je lang fit en actief kunt blijven en de natuur een handje kunt helpen. Steeds zal er sleet zitten op botten en beenderen, maar met een goede leefwijze en ingesteldheid is het misschien allemaal nog zo erg niet. En wanneer het toch nodig is, bestaat er tegenwoordig een heel gamma aan hulpmiddelen. Wandelstok, rollator, rolstoel, traplift huren of kopen, het is allang geen taboe meer. Lees je even mee wat er zoal op de markt is?

Oud, maar niet vastgeroest
© Pixabay.com

Hoe blijf je mobiel?

Op latere leeftijd actief blijven, het blijft een kunst. Alledaagse dingen worden moeilijker, maar niet onmogelijk. Je staat er misschien niet bij stil, maar je kan hier zelf toe bijdragen.
– Blijf positief. Leeftijd is slechts een getal. Blijf jong van geest, ook al is je lichaam ietsje ouder.
– Denk niet dat je nog 20 bent. Zoek dus het avontuur niet op. Onnodige risico’s nemen hoort er op jouw leeftijd niet meer bij.
– Een medische check-up van tijd tot tijd is handig. Zo kom je bijvoorbeeld te weten of je ogen nog wel oké zijn.
– Valpreventie is een hot item. Je kan heel wat voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat je valt. Dit kan al door het dragen van goede schoenen die je de juiste ondersteuning bieden en comfortabel zitten. Doe nu en dan eens oefeningen die zich focussen op je evenwicht, want wie uit balans geraakt, heeft meer kans op vallen. Je hoeft daarom niet elke dag naar de fitness te gaan. Een dagelijkse portie thuisoefeningen is al een hele stap in de goede richting. Bewegen, bewegen, bewegen, het kan niet genoeg benadrukt worden hoe essentieel dit is. Het spreekwoord zegt niet voor niets “rust roest”. Een dagelijkse wandeling kan wonderen doen. Blijf jezelf uitdagen.
– Eet gezond. Via gezonde voeding krijgt je lichaam de nodige energie om actief te blijven.
– Last but not least: durf hulpmiddelen te gebruiken. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk.

Ouder koppel
© Pixabay.com

Alle hulp is welkom

Er is heel wat op de markt om jou het leven makkelijker te maken. Moeilijkheden in douche of bad? Met een aangepaste kruk, stoel, beugel of antislipmat gaat het al veel beter. Voor de kleine dagelijkse bezigheden bestaan er tal van hulpmiddeltjes, denk maar aan een flesopener, speciaal bestek voor mensen met reuma, bekerhouders, leeshulpjes en noem maar op. Neem eens een kijkje in een reële of online winkel met thuiszorgmiddelen en je zult versteld staan van wat er allemaal bestaat. Moeilijk te been? Gebruik een wandelstok, rollator of rolstoel om je binnen- en buitenshuis te verplaatsen. Kan je niet langer zelfstandig de trap op? Ook daar zijn oplossingen voor. Een traplift helpt je probleemloos om zoveel je wil je bovenverdieping op te zoeken. Duur, zeg je? Traplift huren kan ook. Voor een vast maandelijks bedrag heb je een veilige traplift in huis, onderhoud en service inbegrepen. Het loont zeker de moeite om niet bij de pakken te blijven zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *