Levenslessen van onze ouders

Als kind werd je soms gek van alweer een zogenaamde wijze les van je ouders. Kinderen willen liever alles zelf ontdekken of vinden dat ze alles al weten. Ergens in ons onderbewustzijn blijven de woorden van onze ouders toch hangen. Elke les die zij je hebben willen leren, vormde je tot de persoon die je nu bent.

Levenslessen van onze ouders
© Pexels.com

Je bent net zoveel waard als ieder ander

Als kind is dit vaak moeilijk te geloven. Vooral wanneer je slachtoffer van pesters bent. Je moeder of vader blijft herhalen dat jij net zoveel waard bent als die ander, maar dat is dan nog zo’n ongrijpbaar gezegde. Eenmaal volwassen zie je wat er precies mee bedoeld werd, kun je het beter toepassen. Toch is het belangrijk dat ouders dit als les aan hun kinderen geven. Het plant een zaadje, waar later een sterke volwassene uitgroeit.

Geniet van de kleine dingen

Hoe makkelijk is het om steeds maar te kijken naar wat je niet hebt. Als je als kind liep te klagen over dat je ook wel eens naar een groot pretpark wilde of dat je vriendje wel op een dure vakantie ging, liep je de kans dat je ouders zeiden: geniet van de kleine dingen. Natuurlijk was dat op dat moment niet wat je wilde horen. Later zie je in dat ze gelijk hadden. Dat die kleine dingen vaak veel meer ertoe doen.

Wie dan leeft, wie dan zorgen heeft

Vooral pubers zijn er een ster in om van kleine probleempjes hele drama’s te maken. Je ouders probeerden je dan te laten inzien dat het onnodig was om zo door te draven. Dat wilde je natuurlijk niet horen. Jouw wereldprobleem moest nu worden aangepakt. Achteraf erop terugkijkend als volwassene begrijp je dat de aanpak van je ouders de beste was. Nu zul je ook niet meer meteen in de stress schieten. Je wacht af en ziet dan wel of het echt zo erg is als je dacht.

Levenslessen
© Pexels.com

Behandel een ander, zoals jij behandeld wenst te worden

Ouders hebben de belangrijke taak om van hun kinderen respectvolle volwassenen te maken. Kinderen zijn soms ronduit gemeen naar anderen. Je vader of moeder trachtte je dan te laten inzien dat je het ook niet leuk zou vinden als iemand jou zo behandelde. Dat je alleen door iemand respectvol te behandelen, ook respect terugverdient.

Vertrouwen moet je verdienen

Dit is wellicht een van de pijnlijkste lessen. Kinderen gaan ervan uit dat ouders altijd hun kant zullen kiezen. Dat ze meteen hun verhaal zullen geloven en achter ze staan. Soms klopt zo’n verhaal niet en komen ouders daarachter. Het gevolg is dat het vertrouwen dan weg is en terugverdiend moet worden. Het is niet iets vanzelfsprekends.

In principe is een heel groot deel van de opvoeding een opeenstapeling van levenslessen. Het zijn de waarden en normen die ons worden bijgebracht. Woorden die ervoor hebben gezorgd dat we respectvolle volwassenen zijn geworden met een doel voor ogen. Daarom is het ook belangrijk om al deze lessen zelf ook door te geven. Onthoudt dan, dat je kinderen het nu niet willen horen, maar er later nog vaak aan zullen denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *