Een mediterrane tuin aanleggen? De olijf en de hibiscus zijn je vrienden!

Wil je je tuin een mediterraanse vibe geven? Met exotische planten die het ook in ons klimaat goed doen gaat dat een stuk sneller! Je kunt tegenwoordig kiezen uit een rijk assortiment planten uit warme streken. Voor een zacht prijsje zet je palmen, lavendelboompjes en jasmijn in je tuin. En er zijn nog veel meer tuinplanten die wij associëren met het Middellandse Zeegebied, de Canarische eilanden en het Midden-Oosten.

Een mediterrane tuin aanleggen De olijf en de hibiscus zijn je vrienden!
© Pixabay.com

Twee echte toppers zijn de olijfboom en de hibiscusstruik. De ene heeft een unieke stam en een zachte, blauwgroene bladerkruin. De andere heeft misschien wel de mooiste bloemen die je in een Nederlandse tuin kan tegenkomen. En van allebei deze soorten zijn nu winterharde rassen verkrijgbaar. Lees hier hoe je deze mooie planten verzorgt en tot de blikvangers van jouw mediterrane tuin maakt.

Een olijfboom in jouw tuin
Dit is de plant die al door de Grieken en de Romeinen werd geplant om zijn vruchten en zijn waardevolle olie. Olijfbomen groeien in het hele gebied rond de Middellandse Zee – op vakantie heb je ze ongetwijfeld gezien. Ze zijn dol op felle zon en groeien goed als ze bemest worden.

Plaats in de tuin
Kies altijd voor een ras dat winterhard is. Sommige rassen zijn dat tot maar liefst -15 graden Celcius, waardoor ze de milde winters van tegenwoordig zonder problemen overleven. Zoals gezegd groeien ze het best op een plek midden in de tuin, die elk zonnestraaltje van de dag ontvangt. Daar kan je ze in de volle grond planten of in een grote (olijfhouten?) kuip zetten. Kijk ook hoe groot ze kunnen worden – sommige olijven worden maximaal een meter, andere groeien uit tot de metershoge bomen met een verwrongen stam die je uit het zuiden kent.

Een olijfboom verzorgen
Olijven hebben niet veel water nodig. In het voorjaar en in de zomer kan je ze water geven, maar zorg dat ze nooit natte voeten krijgen! Bemest de plant af en toe stevig met een meststof voor struiken en fruitbomen. De allerbeste voeding is die die speciaal voor Mediterraanse gewassen bedoeld is. Bij een goede verzorging geeft de plant een weelderige bladerkrans – en soms zelfs olijven!

Hibiscus
© Pixabay.com

De hibiscus in de mediterraanse tuin
Deze plant hoort thuis een groot plantengeslacht. De hibiscus die geschikt is om het hele jaar in de tuin te laten staan is de soort H. syriacus. Deze plant bloeit met de bekende prachtige, kelkvormige bloemen en verliest in het najaar zijn bladeren. Er zijn veel rassen die allemaal een andere bloemkleur hebben.

Plaatsing in de tuin
Hibiscussen kan je in een grote pot of in de volle grond zetten. Ook deze plant houdt er niet van om te nat te staan – goed doorlatende grond (bijvoorbeeld gemengd met zand of grit) is een must. Zeker de jonge exemplaren moeten met een mat of met isolerende folie beschermd worden vanaf de late herfst.

Verzorging
Snoei de plant in de lente terug. Hetzelfde jaar komen er dan nog bloemen op deze gesnoeide takken. De meeste struiken worden sowieso niet hoger dan 100 tot 150 centimeter, hoewel sommige rassen wel 3 meter hoog worden. Vanaf juli gaan de enorme, prachtige bloemen open. Zeker in de zomer moet de plant regelmatig water krijgen. Verder is de verzorging verbazend eenvoudig. Bladluis komt soms voor, maar valt goed te bestrijden. Ook kaliumgebrek, te zien aan gele plekken op de bladeren, kan een probleem zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *