Hoe beëindig je een vriendschap en begin je een nieuwe

Sommige mensen zijn trots op jarenlange vriendschappen die zelfs terug kunnen gaan naar de tijd dat ze samen op de schoolbanken zaten. Anderen pikken in de loop der jaren vrienden op en laten hen op een bepaald moment achter in het verleden. Wanneer je samen opgroeit betekent dit niet dat je ook dezelfde richting uit gaat en dat kan soms leiden tot pijnlijke momenten.

Hoe beëindig je een vriendschap en begin je een nieuwe
© Pixabay.com

Wat vriendschap zo bijzonder maakt is dat niemand ertoe gedwongen wordt en spontaan ontstaat. Anders gaat het met liefdesrelaties of verbondenheid met familieleden want hierbij spelen verwachtingen een grote rol. In een vriendschapsrelatie kiezen we elke dag voor die betrokkenheid en is de verbintenis een keuze die je beiden maakt. Daarom is de ondersteuning die je elkaar geeft en het engagement vaak waardevoller dan van bloedverwanten. Maar het is net omdat we die keuze maken dat het beëindigen van dit soort relaties vaak de meest pijnlijke zijn.

Bij het begin van eender welke relatie is het normaal dat je samen aftast waar het met jullie vriendschap naartoe gaat. Eens je aan elkaar gewend bent en je de kleine kantjes van de andere kunt aanvaarden kan een mooie en dierbare vriendschap ontstaan. Met de loop der jaren verandert een mens en je kunt niet verlangen dat iedereen in dezelfde richting evolueert als jij. Hierdoor kunnen breuken ontstaan, ook al dacht je dat die vriendschap voor het leven was. Wanneer je besluit om er een punt achter te zetten kan dit een hoop stress opleveren. Wellicht heb je samen een hoop fijne herinneringen opgebouwd die je met pijn in het hart achter je moet laten.

Sommige vriendschappen kun je zachtjes loslaten en kunnen zonder al te veel hartenpijn verbroken worden. Je hoeft er niet teveel woorden aan te verspillen en de andere kant lijkt er vrede mee te nemen dat het contact verwatert. Anders gaat het wanneer je met een goede vriend of vriendin steeds weer in conflict geraakt of niet meer op dezelfde golflengte zit. Als jij de stop er uit wil trekken omdat die vriendschap geen meerwaarde meer biedt in jouw leven kan dit een stressvol moment worden. Op dat moment is het belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft en bij je eigen gevoelens. Wanneer je, zonder verwijten, duidelijk zegt waar het op staat beperk je de kans op een fikse ruzie en kunnen jullie in schoonheid eindigen.

Vriendschap
© Pexels.com

Bij het aanknopen van nieuwe vriendschappen is het belangrijk dat je voorzichtige stapjes zet en niet meteen spreekt over soulmates of zielsverwanten. Neem de tijd om elkaar goed te leren kennen en wees open en eerlijk naar de andere toe. Negeer nooit alarmbelletjes en geef elkaar de ruimte die nodig is om in deze vriendschap te groeien en durf je kwetsbaar op te stellen. Alleen dan kunnen sterke verbindingen gemaakt worden die garant kunnen staan voor een langdurige vriendschapsrelatie.

Zorg er ook voor dat je tijd kunt investeren in een nieuwe vriendschap en spreek regelmatig af om samen iets leuks te doen. Nieuwe vrienden die steeds zelf om contact moeten vragen haken sowieso af na een paar voorstellen. Wees je ook bewust van het feit dat er een algemene deler nodig is en dat een vriendschap, waarbij deze ontbreekt, nooit lang zal leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *