Uit welke studierichtingen kun je kiezen?

Het is altijd lastig om een studie te kiezen, er is enorm veel keuze. Misschien weet jij al van jongs af aan wat je wilt worden, dan is een studie kiezen makkelijk. Veel mensen weten als ze jong zijn nog niet precies wat ze willen worden. Een studie kiezen is belangrijk voor je toekomst en het is geen makkelijke keuze. Bij het kiezen van een studie kan je het best kijken naar de verschillende studierichtingen. Als je weet welke studierichting je wilt volgen kijk je welke opleidingen daarbij passen.

Uit welke studierichtingen kun je kiezen
© Pixabay.com

Mensen die moeite hebben met het kiezen van een studie vinden vaak of niks leuk, of juist te veel dingen leuk. Er zijn veel keuzes die je moet maken na de middelbare school. Kijk eerst naar de vakken die je leuk vindt en kijk daarna welke studierichting daarbij past, op deze manier wordt het makkelijker om een goede studie te kiezen die bij jou past.

De verschillende studierichtingen:
– Aarde en milieu (Biologie, Voeding, Landbouw)
Economie en bedrijf (Bedrijfseconomie, Business studies, Econometrie)
– Gedrag en maatschappij (Psychologie, Social work, Creatieve therapie )
– Gezondheid (Fysiotherapie, Geneeskunde, Logopedie)
– Exact en informatica (Informatica, Wiskunde, Technisch bouwkunde)
– Kunst en cultuur (Dans, archeoloog, geschiedenis )
– Recht en bestuur (Bestuur en organisatie, Rechten, Bedrijfskunde)
– Interdisciplinair (Digitale veiligheid, Militaire wetenschappen, Constructiestudies)
– Onderwijs en opvoeding (lerarenopleiding, Pedagogiek, Onderwijskunde )
– Techniek (Bouwkunde, Vervoer en logistiek, Electrotechniek)
– Taal en communicatie (Communicatie, Journalistiek, Mediastudies)

Zoals in de lijst hierboven te zien is zijn er enorm veel studierichtingen. Om de juiste studie te kiezen, schrijf je op welke studierichtingen je het meeste aanspreken. Zoek dan de studies op die hierbij horen en kijk of een van deze studies bij je past. Het is makkelijk om eerst een studierichting te kiezen en daarna een studie. Op deze manier weet je in welke sector je later wilt gaan werken en kijk je welke opleidingen hier het beste bij passen.

Er zijn ook online testen die je kan maken, na afloop geven deze testen dan de resultaten. De resultaten bestaan vaak uit de verschillende studierichtingen met een percentage, hoe hoger het percentage, hoe beter de studierichting bij jou past. Natuurlijk is het invullen van een test misschien niet voldoende, maak er meerdere en vergelijk de resultaten. Natuurlijk is het ook belangrijk om na te denken of het je een leuke studierichting vindt. Dat het uit de test komt hoeft nog niet te betekenen dat die studierichting ook echt de beste keuze is voor jou. Het is belangrijk om altijd een studie te volgen die je leuk lijkt. Als je een studie volgt die toch niet bij jou past moet je misschien stoppen en een andere studie kiezen.

Studierichtingen
© Pixabay.com

Nog een paar tips die je kunnen helpen om een studierichting te kiezen:
– Kijk naar je interesses. Luister niet te veel naar anderen, jij weet zelf het beste waar jouw interesses liggen.
– Elke studie heeft minpunten. Bijna niemand volgt een studie die helemaal perfect is, elke studie heeft wel een paar vakken die je minder leuk zal vinden.
– Kijk naar je sterke en zwakke punten. Ben je goed in wiskunde en slecht in talen, dan is het niet handig om een talenstudie te kiezen.

Heb je de studierichting gevonden die het beste bij jou past en weet je welke studie je wilt gaan volgen? Ga dan een dagje proef studeren om te kijken of deze studie echt zo goed bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *