Welke klus liever niet?

Het huis buiten verven, parket leggen en de badkamer verbouwen of de keuken. We doen het nog wel, maar minder dan een paar jaar geleden. Bij voorkeur besteden we het uit, maar er zijn doe-het-zelvers die het nog steeds zelf doen. Omdat ze het aandurven en om het financieel aspect.

Welke klus liever niet
© Pixabay.com

Bouwmarkten
In Nederland zijn grote bouwmarkten: Gamma, Praxis, Karwei en Hornbach. Daar tegenover zijn de kleintjes als verf- en behangwinkels en ijzerwarenwinkels en slotenwaren. Fixet en Hubo zijn zelfstandige winkels die kleinschaliger zijn. Geen zelfbediening, maar service en voorlichting. Hierdoor hebben ze bestaansrecht tegenover de grote ketens.

Instructie
Voor veel werkzaamheden zijn instructiefolders beschikbaar. Ook op YouTube zijn instructiefilms van allerlei werkzaamheden te downloaden. Moraal van alle instructies is dat iedereen het kan. Er is geen speciale deskundigheid nodig om de werkzaamheden te doen. Vakmanschap is gedegradeerd naar doe-het-zelven. Heeft de Hubo deskundig personeel die tegen betaling bereid zijn om de klus te klaren, de bouwmarkten organiseren workshops. Cursussen timmeren, plamuren, tegels aanbrengen en een meterkast aanleggen.

Uitbesteden
Elektra en gas zijn klussen die terecht minder zelf gedaan worden. De risico’s voor brand of kortsluiting zijn te groot. Hiervoor wordt liever de vakman ingeschakeld. De huidige meterkast is meer dan blauw, bruin, zwart en geelgroen draad. Hetzelfde geldt voor de verwarming, ventilatie en inductieplaat. De Nederlander laat bij nieuwbouw de woning bouwen. Belgen of Duitsers bouwen meer zelf, meestal met hulp van familie of ander netwerk. Niet voor niets is Hornbach groot geworden in het eigen land waarna ze buiten de grenzen bouwhallen gingen openen.

Zelf klussen
© Pixabay.com

Gereedschap
Goed gereedschap is ook nog een ding. Was vroeger de inhoud van de gemiddelde gereedschapskist een schroevendraaier, hamer en figuurzaag, nu is het accu gereedschap bereikbaar geworden. Dit nodigt uit om meerdere werkzaamheden zelf te doen. Zelf klussen is eigenlijk pas mogelijk geworden door de komst van betaalbare gereedschap. Dewalt tools biedt gereedschap voor de ervaren vakman die het dagelijks gebruikt en voor de zelf klusser.

Bepaalde werkzaamheden dienen door gecertifieerde vaklieden worden gedaan. Verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld vergoeden geen schade veroorzaakt door verkeerde montage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *