Zo houd je je geest gezond

Er is een vreemde tendens gaande in onze maatschappij. Tegenwoordig is men meer bezig met het trainen van hun lichaam, dan met het trainen van hun geest. Dit probleem heeft meerdere oorzaken. Allereerst leven we in een samenleving waarin een gezond lichaam wordt verheerlijkt. Ben je actief bezig met je lichaam? Dan maakt het niet uit hoeveel je ermee bezig bent, het wordt altijd als gezond gezien. Ook al ben je verslaafd aan sporten en neemt het ongezonde vormen aan. Dan nog word jij door de maatschappij niet veroordeeld. Dat ligt lijnrecht tegenover het gezond houden van de geest. Je geest gezond houden is namelijk nog belangrijker dan fysiek bezig zijn. Maar dit betekent dat je veel moet lezen, relaxen, mediteren en met zaken bezig moet zijn die de waan van de dag overstijgen. Dit wordt echter vaak veroordeeld in onze neoliberale wereld. Alles staat immers in het teken van productiviteit en er is minder tijd voor geestelijke verrijking. Hoewel de maatschappij je er waarschijnlijk voor aan het veroordelen is, is het voor je geestelijke gemoedstoestand wel belangrijk om je geest gezond te houden. Maar hoe doe je dit? Lees in dit artikel 5 belangrijke tips om je geest gezond te houden.

Zo houd je je geest gezond
© Pixabay.com

Tip 1: mediteren

Vroeger werd het mediteren gezien als iets voor monniken en niet iets wat past bij een laatkapitalistische burger. Tegenwoordig is mediteren echter steeds meer algemeen geaccepteerd en dit heeft verschillende redenen. Allereerst is er bij velen het besef gekomen dat het neoliberale gedachtegoed niet altijd prevaleert boven gelukzaligheid. Ten tweede zijn er steeds meer wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de voordelen van mediteren. En die zijn niet mis, waardoor steeds meer mensen besluiten om toch maar te mediteren.

Tip 2: kies een leuke sport uit

In de inleiding is weliswaar afgegeven op mensen die voornamelijk fysiek trainen, maar dit wil niet zeggen dat sporten ongezond is. Sterker nog: een gezonde geest en een gezond lichaam gaan doorgaans hand in hand. Maar bij het zoeken naar een sport moet je met twee zaken rekening houden. Allereerst: je moet het leuk vinden om te doen. Anders haal je er namelijk geen plezier uit. Dit betekent dat je met tegenzin gaat sporten en dat is niet positief voor je levensgeluk. Bovendien bestaat er dan een grote kans dat je er na verloop van tijd mee gaat stoppen. Je moet een sport uitkiezen die jou ook op de lange termijn leuk lijkt.

Gezonde geest
© Pixabay.com

Tip 3: lezen

Dankzij de doorontwikkeling van de digitale media, lezen steeds minder mensen boeken. Dit is hartstikke zonde, want veel mensen beseffen niet hoeveel moois er uit boeken te halen is. Allereerst zorgt het ervoor dat je een langere spanningsboog krijgt. Hierdoor kun je je beter concentreren op je werk, maar is het ook effectief voor het onderwijs. Je neemt sneller informatie in je op, met als gevolg een betere toekomst. Dat is dus een belangrijke reden om meer te gaan lezen. Maar ook omdat het hartstikke leuk is, je er veel van leert en het maakt je verbaal sterker. Bovendien hoeft lezen helemaal niet duur te zijn. De meest boeken kun je namelijk gewoon uit de bibliotheek halen. En vaak zijn boeken tweedehands ook nog eens erg goedkoop. Het is goedkoper dan een spelcomputer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *