Mindfulness is een term die tegenwoordig wel erg vaak wordt gebruikt. Maar wat betekent het eigenlijk precies en wat houdt mindful leven zoal in? Als je zelf op zoek bent naar manieren om meer mindful te zijn en het concept beter wilt begrijpen, dan zijn dat ongetwijfeld enkele van de vragen waar je mee zit.
Mindful leven is een manier van leven waarbij bewustzijn centraal staat. Dat wil zeggen dat iemand die mindful is zich bewust is van zijn of haar eigen lichaam, gedachten en omgeving. Mindfulness kan bereikt en getraind worden op verschillende manieren, maar hoe dan ook heeft het een grote invloed op je lichaam én je brein.
Het verband tussen mindfulness en je brein
Wat is nu precies het effect van mindfulness op je hersenen? Het is al meermaals bewezen dat zaken als meditatie je hersenen op een ongelofelijke manier kunnen beïnvloeden, en meditatie is nu net een onderdeel van mindful leven.
De hersenen zenden de hele tijd door specifieke golven uit, die met een bepaalde frequentie worden weergegeven. De hoogte van die frequentie hangt grotendeels af van wat we aan het denken of doen zijn, in welke staat of situatie ons lichaam zich bevindt, enzovoort. Met andere woorden, de hersengolven zijn een reflectie van hoe we leven.
Aan de andere kant kunnen we ons lichaam én gedachten echter ook beïnvloeden door onze hersengolven te veranderen. En dat is het doel van mindfulness: een zekere lichamelijke, emotionele en geestelijke toestand teweegbrengen waardoor onze hersenen golven met een lagere frequentie gaan uitzenden. Mindfulness kan dus wel degelijk je brein veranderen!
Meer over hersengolven en het brein
Mindfulness was nog niet zo lang geleden voor velen een onvatbaar begrip, dat vooral een spirituele dimensie had en eigenlijk niet zoveel betekende voor de gewone mens. Tegenwoordig zijn er echter al heel wat wetenschappelijke studies gedaan naar hersengolven en het verband met mindfulness – en dat maakt dan ook dat steeds meer mensen het beoefenen.
Wat technische informatie over hersengolven is hier zeker op zijn plaats, aangezien het meer duidelijkheid kan geven over mindfulness als levenswijze. De hersengolven worden onderverdeeld in 5 algemene types, die elk hun unieke eigenschappen hebben:
1. Delta hersengolven
Deze hersengolven zijn erg traag, en worden uitgezonden wanneer we ons in een diepe slaap bevinden. Hierbij worden het lichaam én de hersenen geregenereerd – maar we hebben zelf niet de mogelijkheid om deze frequentie actief te bereiken.
2. Theta hersengolven
De Theta hersengolven komen voor als we aan het dromen zijn of ons zogezegd in ‘de flow’ bevinden. Het gaat dus om échte dromen, ofwel als we zo gedachteloos met iets bezig zijn dat tijd niet meer lijkt te bestaan.
3. Alpha hersengolven
De Alpha hersengolven zijn er dan weer als we erg ontspannen zijn, volledig in het moment, of als we reflecteren over onszelf, het leven, schoonheid, enzovoort. Bepaalde vormen van relaxatie en meditatie leiden tot deze staat.
4. Beta hersengolven
De Beta golven zijn dan vooral actief als we aan het leren zijn of mentaal erg geconcentreerd met iets bezig zijn. Deze golven zijn een stuk sneller dan alle voorgaande.
5. Gamma hersengolven
Ten slotte zenden onze hersenen Gamma hersengolven uit in een staat van verhoogd bewustzijn of als we plots bepaalde existentiële inzichten krijgen. Deze staat wordt gezien als een staat van mindful leven!