Als je regelmatig sport, ken je het gevoel vast wel: je baadt in het zweet, de endorfines gieren door je lijf waardoor je je licht, goed en ontspannen voelt – maar toch kan je je niet inbeelden dat je meteen weer in je gewone kleren springt en verder gaat met je dag. Dat is precies waar een cool-down voor dient: om je lichaam na het sporten wat tot rust te doen komen!
Iedereen weet hoe belangrijk het is om op te warmen, maar ook een cool-down heeft zijn nut. Zo geeft het je lichaam de kans om te herstellen van het intensieve sporten. De vraag is natuurlijk: hoe doe je dat precies, zo’n cool-down?
Verschillende cool-downs voor na het sporten
Je bent net klaar met je laatste oefening – of je nu net een circuit hebt gedaan met gewichten, een uur hebt gelopen of een spinning-class hebt gevolgd – en het is eindelijk tijd voor de cool-down. Onderstaand overzicht geeft enkele van de beste cool-downs die er zijn:
1. Doe het gewoon wat rustiger aan
Een van de beste manieren om je lichaam letterlijk wat af te doen koelen, is door geleidelijk aan de intensiteit van je oefening te verlagen. Als je bijvoorbeeld net hebt hardgelopen, dan is gewoon een paar minuutjes joggen al voldoende om je lichaamstemperatuur wat te doen dalen en weer op adem te komen. Deze aanpak is vooral handig bij heel intensieve sporten, zoals sprinten of cycling!
2. Stretchen is de boodschap
Bij een cool-down mag natuurlijk het stretchen niet ontbreken. Tijdens het stretchen gebeuren er een aantal dingen. Eerst en vooral maak je je spieren, die tijdens je workout de hele tijd hebben samengetrokken, weer langer. Dit zorgt voor meer bloedtoevoer, maar het ontspant vooral je zenuwstelsel – en dat is precies wat je na een uur gewichtheffen of lopen precies nodig hebt!
3. Een cool-down na sporten aan lage intensiteit
Als je sportsessie vandaag niet al te intensief is geweest, dan volstaat het vaak om gewoon een paar minuutjes in het rond te wandelen. Meteen gaan zitten na het sporten is eigenlijk niet zo goed, omdat je hart dan niet de tijd heeft om zich aan te passen. Blijf gewoon eventjes op beide voeten staan, stap een beetje rond en ga dan eventueel zitten als je buiten adem bent.
Hoe haal je meer uit je cool-down na het sporten?
Er zijn uiteenlopende manieren om een cool-down te doen na je training, maar bovenstaande zijn enkele goede voorbeelden. Om nog meer uit je cool-down te halen, kan je ook eventueel een hartslagmeter gebruiken. Zo weet je precies hoe snel of traag je hartslag daalt als je je cool-down doet en kan je de intensiteit daaraan aanpassen.
Daarbij is het een goed idee om je spieren tijdens het stretchen ook even de tijd te geven om aan die uitgerekte, ontspannen positie te wennen. Doorgaans wordt aangeraden om 20 tot 30 seconden te stretchen per spier, om krampen en andere problemen te vermijden.
Ten slotte mag het belang van goed ademhalen niet onderschat worden. Je spieren, longen en hart hebben zuurstof nodig na het sporten. Adem dus diep in en uit om het herstel van je lichaam al in de eerste minuten na je training te bevorderen – en jezelf voor te bereiden op je volgende sessie!