5 tips richting een duurzamer huis

Er is veel te doen rondom duurzaamheid. De overheid stimuleert mensen om hun huizen te isoleren. Zo worden er huizen gebouwd met nul op de meter. Dit zijn huizen waarbij slim gebruik wordt gemaakt van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Denk hierbij aan zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Er wordt zodanig veel energie opgewekt dat het netto energieverbruik daarmee nul is. Ook als je in een bestaande woning woont, zijn er veel mogelijkheden om te verduurzamen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je energierekening. Zeker oudere woningen zijn niet of maar beperkt geïsoleerd en ze zijn vaak afhankelijk van gas. Ook dan zijn er voldoende tips om een huis te verduurzamen.

5 tips richting een duurzamer huis
© Pixabay.com

1. Spouwmuren isoleren

Een muur is natuurlijk een groot oppervlak. Via een niet geïsoleerde muur kan je wel 20% van je warmte verliezen. Door de muur te isoleren voorzie je je woning van een extra isolatielaag en hou je meer warmte binnen. De meest gebruikte vorm van muurisolatie is spouwmuurisolatie. De spouw wordt dan gevuld met isolatiemateriaal en op die manier afgesloten voor tocht. Als dit niet mogelijk is, dan kan de muur geïsoleerd worden door middel van voorzetwanden. Dit is een relatief goedkope maatregel, waarmee je direct resultaat kan bereiken. Ook het isoleren van vloeren en dak kan behoorlijk wat opleveren.

2. Zonnepanelen

Door het plaatsen van zonnepanelen op je dak, produceer je je eigen duurzame energie. Voordat je aan zonnepanelen begint, is het belangrijk om uit te zoeken of je dak geschikt is. Dat is vooral afhankelijk van de ligging. Bij voorkeur op het zuiden en natuurlijk niet in de schaduw. Je investering heb je na ongeveer zeven jaar terugverdiend.

3. Duurzame verwarming

Verwarming maakt ongeveer 50% uit van de kosten van je energierekening, water ongeveer 10%. Hierop verduurzamen levert dus veel op. Je hr-ketel combineren met een hybride warmtepomp of zonneboiler is een goede eerste stap. Waar een zonnepaneel energie levert, levert een zonneboiler warm water. Je hebt een zonnecollector op het dak en een vat om het warme water in op te slaan. Ook hiervoor geldt dus dat je uit moet zoeken of je dak geschikt is.

Duurzamer huis
© Pixabay.com

4. Isolatieglas

Glas dat slecht isoleert, zorgt ook voor veel warmteverlies. Er zijn verschillende soorten isolatieglazen. HR++ glas is dubbelglas met twee isolatielagen en triple glas heeft drie isolatielagen. Hoe meer plusjes hoe meer warmte je binnenhoudt. Soms is dit soort glas niet mogelijk, dan kan je kiezen voor voorzetramen, raamfolie of monumentenglas.

5. Ventilatie

Als je woning goed geïsoleerd is, moet je erop letten dat je een gezond binnenklimaat blijft houden door meer te ventileren. Via roosters of open ramen zorg je ervoor dat er altijd lucht naar binnen kan. Dat is heel belangrijk als je een mechanische luchtafvoer hebt. Lucht kamers ook regelmatig.

Er zijn veel subsidiemaatregelen om je huis te verduurzamen. Hiervoor zijn landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidies beschikbaar. Deze regelingen kunnen je het, samen met bovenstaande tips, net wat makkelijker maken in je stappen richting een duurzamer huis.

2 Reacties op “5 tips richting een duurzamer huis”

  1. Een dakisolatie is een flinke maar effectieve besparing op stookkosten. Wij hebben de verduurzaming van ons huis met een isolatie van het dak gecombineerd. Het voordeel is dat we er twee bruikbare kamers bij hebben. Ook ging de verwarmingsrekening gevoelig naar omlaag.

  2. Wij willen onze woning ook beter gaan isoleren. In de winter is het vaak koud op onze benedenverdieping. Ook blijft warmte niet goed hangen in andere ruimtes. Wellicht is het interessant om naast isolatiemateriaal ook zonnepanelen te nemen, zodat we zelf duurzame energie kunnen produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *