Een burnout voorkomen: zo doe je dat

Een burnout lijkt soms zomaar uit de lucht te vallen, maar dat is niet zo. Je loopt waarschijnlijk al langer met symptomen rond, maar die heb je niet herkend of genegeerd. Een burn-out is meestal het gevolg van een periode van langdurige stress. Het lastige is dat stress zich bij iedereen anders uit, maar er zijn wel een aantal veelvoorkomende signalen die je lichaam afgeeft zoals hoofdpijn, moeheid, concentratieproblemen en moeite hebben met slapen. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en op tijd gas terug te nemen. Natuurlijk wil je helemaal niet in een burn-out terecht komen, maar hoe doe je dat?

Een burnout voorkomen zo doe je dat
© Pixabay.com

Risicofactoren

Als je een burn-out wilt voorkomen, is het belangrijk om te weten wat de risicofactoren zijn om een burn-out te krijgen. Deze factoren zijn op te delen in werkgerelateerde factoren, privéfactoren en factoren die te maken hebben met je persoonlijkheid. Bij werkgerelateerde factoren moet je denken aan een hoge werkdruk, een slechte sfeer op je werk, slecht management en te grote verantwoordelijkheden. Het kan overigens ook juist zo zijn, dat je veel meer kan, maar dat je talenten onvoldoende benut worden en je onder je niveau moet presteren. Je loopt dan risico op een bore-out. Als er privé vanalles speelt is dit een extra risico. Ook bepaalde persoonlijkheidskenmerken spelen een rol bij het risico op een burn-out. Als je altijd heel loyaal bent, moeilijk grenzen kunt stellen en hoge eisen aan jezelf stelt, kan een burn-out op de loer liggen.
Nu je een beeld hebt van de risicofactoren, is het van belang om stappen te zetten en deze risico’s, waar mogelijk, te verkleinen.

Burnout
© Pixabay.com

Risico’s verminderen

De eerste stap begint bij jezelf. Wees je bewust van de mogelijke factoren en luister goed naar je lichaam. Ga op zoek naar dingen die je energie geven. Zit je op je werk op de juiste plek? Komen jouw talenten tot z’n recht of word jij altijd opgezadeld met de vervelende klusjes, omdat je die niet durft te weigeren of omdat je collegiaal wilt zijn. Kom meer voor jezelf op en neem hierin initiatief. Je vindt het misschien lastig om de confrontatie aan te gaan, maar dat is wel nodig om verandering tot stand te brengen. Verder draait alles natuurlijk om balans. Zorg dat je voldoende beweegt, gezond eet en goed slaapt. Wees ook lief voor jezelf en leg de lat niet te hoog. Soms is goed, ook goed genoeg en vindt een goede balans tussen werk en privé. Is het mantelzorgen voor je ouders te combineren met een fulltime baan, een gezin en vrijwilligerswerk of moet er toch wat van je bordje?
Vind je het lastig om zelf aan de slag te gaan of kan je hierbij wel wat hulp gebruiken? Het is juist goed om om hulp te vragen. Een professionele coach kan je daarin ondersteunen. Een coach heeft specifieke ervaring en is ervoor opgeleid om mensen te helpen bij herstel van een burn-out of juist preventief aan de slag te gaan. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Reacties op “Een burnout voorkomen: zo doe je dat”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *