Virussen en bacteriën, hoe ontloop je ze?

Hoewel mensen geneigd zijn om alle ziekteverwekkende virussen en bacteriën op één hoop te gooien, zijn er toch wel wat verschillen. Een bacterie is geen virus, alhoewel er om de besmetting tegen te gaan wel vaak dezelfde maatregelen worden gebruikt. Toch is het wel belangrijk dat je de verschillen weet.

Virussen en bacteriën, hoe ontloop je ze
© Pixabay.com

Bacteriën

Een bacterie is een organisme wat microscopisch klein is. Ook al zien we ze niet met het blote oog, ze zijn overal. Ook op en in ons lichaam zitten miljoenen bacteriën. Daar merken we meestal niets van. Sterker nog, veel bacteriën zijn juist nuttig voor ons. Denk maar aan de bacteriën op onze huid die juist de huid in een goede staat houden of die in onze darmen die helpen om ons voedsel te verteren. We krijgen pas last van bacteriën als ze op plekken komen waar ze eigenlijk niet horen. Bijvoorbeeld in een wond of in ons bloed waar ze een infectie kunnen veroorzaken. Mensen met verminderde weerstand kunnen hier heel erg ziek van worden.

Welke maatregelen neem je

Bacteriën verspreiden zich eenvoudig van mens naar mens. Bijvoorbeeld door elkaar een hand te geven of via voorwerpen. Meestal is dat geen probleem. Je kunt het verspreiden van bacteriën verminderen door je handen regelmatig te wassen met water en zeep of eventueel met handalcohol.

Virussen

Een virus is nog kleiner dan een bacterie. Ze leven op een gastheer (mens of dier) en daar kunnen ze zich snel vermeerderen. Virussen kunnen bijvoorbeeld griep, een koortslip of verkoudheid veroorzaken. Ook het nieuwe coronavirus wat momenteel wereldwijd vele mensen besmet is een virus. Zodra je besmet wordt met een virus heb je binnen een paar dagen klachten. Je kunt besmet raken door de kleine druppeltjes van besmette personen die bij hoesten en niezen naar buiten in de lucht komen of op oppervlakten neerkomen. Deze druppels kun je inademen of doordat je met je handen aan besmette oppervlakten zit en daarna aan je mond, neus of ogen.

Virussen en bacteriën, hoe ontloop je z
© Pixabay.com

Welke maatregelen neem je

Om verspreiding van een virus te voorkomen, is het belangrijk om te niezen of te hoesten in een papieren zakdoekje wat je weggooit of in de mouw van je kleding. Nooit in je handen. Was na het niezen of hoesten de handen met zeep. Ook als je naar het toilet bent geweest of met je handen aan je koortslip of een ander blaasje hebt gezeten.

Gevaren voor kwetsbare groepen

Bij bepaalde virussen en bacteriën moeten mensen soms in isolatie geplaatst worden om besmetting te voorkomen of te verspreiden. Zeker als het virus of de bacterie grote gevolgen kan hebben voor kwetsbare groepen. MRSA is zo’n bacterie en ook bij het coronavirus zien we dit gebeuren. Dit noemen ze isolatieverpleging. Dit gebeurt vooral bij virussen en bacteriën die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. De MRSA-bacterie is bijvoorbeeld een huidbacterie die ongevoelig is voor sommige antibiotica waardoor de behandeling een stuk lastiger wordt bij ernstige klachten.
Bij het griepvirus wordt er aan de kwetsbare groepen een griepprik aangeboden voorafgaand aan het griepseizoen. Ook dit moet helpen om een uitgebreide verspreiding van het griepvirus tegen te gaan.

Het coronavirus

Het coronavirus wat momenteel zo’n grote impact heeft heet eigenlijk COVID-19. Sars en Mers zijn ziektes die ook door een coronavirus worden veroorzaakt. COVID-19 staat voor ‘coronavirus disease 2019’ en dit besmettelijke virus is veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus. COVID-19 werd voor het eerst geconstateerd in de Chinese plaats Wuhan eind 2019. Voor dit virus gelden dezelfde hygiëne maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *