4 Tips om je kamer- en tuinplanten door de winter te loodsen

Tuin en kamerplanten de winter doorhelpen is soms eenvoudiger gezegd, dan gedaan. Hoe zorg je ervoor dat jouw kamerplanten niet gaan hangen in de winter of dat bladeren uitvallen? Ook tuinplanten kunnen een zware winter tegemoet gaan. In dit artikel lees je alle tips en informatie dat je nodig hebt om al jouw tuin- en kamerplanten de winter door te helpen.

4 Tips om je kamer- en tuinplanten door de winter te loodsen
© Pixabay.com

Tuinplanten naar binnen
Dat een bepaalde tuinplant prachtig bloeit in de zomer, betekent niet dat deze plant sterk genoeg is voor de winter. Veel tuinplanten kunnen niet tegen wintervorst. De wortels bevriezen dan en sterven af. Weet jij niet zeker op jouw tuinplant wintervast is? Zoek dit dan eerst op online of informeer bij de tuinwinkel. Kan jouw tuinplant niet tegen wintervorst? Verpot deplant dan in een pot en zet deze in de wintermaanden binnen. Op deze manier komen alle tuinplanten de wintermaanden door en ziet jouw woonkamer er direct groener uit. Wanneer de laatste vorst geweest is, kunnen de tuinplanten gewoon weer de tuin in.

Licht en warmte
Zowel tuinplanten als de meeste kamerplanten hebben genoeg licht en warmte nodig. Niet alleen is het kouder tijdens de wintermaanden, ook een gebrek aan licht kan hardnekkig zijn voor jouw planten. Het is slim om jouw planten eventueel te verplaatsen naar een plek waar deze meer licht kunnen ontvangen. Zorg er ook voor dat jouw kamerplanten in een warme ruimte staan. De woonkamer is de plek dat het meest wordt verwarmd, plaats dus al jouw tuin- en kamerplanten in deze ruimte. Zo ontvangt al het gewas genoeg licht en warmte.

De vensterbank
De beste plek om kleine kamerplanten te zetten in de winter, is op de vensterbank. Heb jij een vensterbank boven de verwarming? Dan is dit de meest gunstige plek voor jouw kamerplanten. Ze staan zo direct boven een warmtebron en blijven zo goed warm. Daarnaast is de vensterbank een gunstige plek vanwege de lichtinval. Jouw kamerplanten zijn verzekerd van de meest mogelijke lichtinval tijdens de wintermaanden.

Kamerplant
© Pixabay.com

Wees zuinig met water geven
Ben je bang dat wanneer jouw planten gaan hangen of bladeren verliezen, dat ze te weinig water krijgen? In de wintermaanden kun je beter voorzichtig zijn met water geven. Wanneer het kouder is, hebben kamerplanten minder vocht nodig. Te veel water is juist erg schadelijk voor al jouw groen. Wortelrot kan ontstaan en kan jouw plant flink aantasten. Het wateren van de kamerplanten kan lastiger zijn dan in de zomer. Schaf daarom een handige vochtmeter aan. Deze kun je in de potgrond van jouw kamerplanten steken en zo zie je zelf of jouw plant nog water heeft. Door verwarmingswarmte kunnen sommige kamerplanten juist erg veel water vragen. Houd jouw kamerplanten en de grond dus goed in de gaten. Wist je trouwens dat cactussen in de winter, maar eens per drie maanden water nodig heeft?

Kamerplanten in leven houden is een unieke vaardigheid. Al doende leer je steeds meer over jouw tuin- en kamerplanten. Wil je dat al jouw kamerplanten komende winter overleven? Zorg dan voor genoeg licht, warmte en wees voorzichtig met het water geven. Voor je het weet staat de lente voor de deur en staan al jouw tuin- en kamerplanten weer te stralen.

2 Reacties op “4 Tips om je kamer- en tuinplanten door de winter te loodsen”

  1. Wanneer je planten boven de verwarming staan, blijft het belangrijk om de waterhuishouding te controleren. Het is dan wel zo dat planten in de winter minder water nodig hebben. Op een dergelijke plek verdampt het water echter ook sneller.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *